EOL -eller End Of Life

er det tidsrum et stykke software vurderes til at være nået sin grænse for anvendelighed, både med hensyn til den teknologiske udvikling, og nye produkter på markedet, da producenten samtidig med opdateringer af eksisterende produkter, er i gang med at udvikle nye.

Typisk vil EOL blive annonceret i god tid, og overgangen til et nyt produkt være delt i flere faser.

Nysalg af produkteter den første del af udfasningen, også kaldet EOS – End Of Sales. Herefter ophører salg af moduler, tilkøb, databaseudvidelser osv.

Samtidig med dette ophører udviklingen på produktet, så det ikke længere er muligt at opdatere, og dermed få de sikkerhedsopdateringer, og fejlrettelser alle systemer kræver med jævne mellemrum.

Som sidste led i udfasningen ophører support på produktet, hvorefter man er overladt til sig selv, såfremt noget går galt.

Hvad er risikoen ved at bruge software der har nået EOL?

Det største problem ved at anvende og bibeholde software der har nået EOL, er sårbarheden i forhold til virus og hackerangreb. Har en virus først fået adgang, er sandsynligheden for spredning gennem dit system, til øvrige interne og eksterne systemer stor.

Du kan selvfølgelig opdatere dit antivirus system, men dit EOL software vil stadig være sårbart i forhold til endnu en virus, eller et hackerangreb, da hullerne i systemet ikke længere vil blive lukket via opdateringer. Det svarer til at have et hus først med huller i taget, så manglende vinduer, og til sidst ingen hoveddør – og undre sig over der har været indbrud.

Hvad angår produktiviteten i virksomheden der bruger software der har nået EOL, så vil der før eller siden opstå problemer da programmet ikke længere vil være kompertibelt med øvrige programmer det arbejder sammen med, da denne udvikling jo naturligt nok også er ophørt. Dette medfører at systemet bliver langsomt, og dermed også arbejdsprocesserne, til frustration for alle.

Før eller siden vil en pc med software der har nået EOL begynde at crashe, lukke ned, eller blive så langsomt så det kræver konstant genstart. Er man først nået her til, er det den tunge, og ofte dyre vej til en specialist.

Farene ved at anvende EOL-software på økonomisystemer?

For nogen brancher er farerne ved at anvende software der har nået EOL langt større end andre. For virksomheder der beskæftiger sig med Ecommerce/handel på nettet er vigtigheden af opdateret software et must. Er dette ikke tilfældet vil kunderne være i højrisiko for identitestyveri.

Hackere vil hurtigt finde hullerne i systemet, der ikke længere bliver vedligeholdt, og dermed have fri adgang til personlige data, kreditkortnumre ect. Dette kan ødelægge din forretning hurtigere end det er muligt at installere et nyt system.

Det samme gør sig gældende inden for sundhedssektoren, eller virksomheder hvor der er krav om sporbarhed. Her kan vigtige data ved et EOL-software nedbrud betyde tab af uerstattelige data, lige som det på et tidspunkt ikke vil være muligt at tilkøbe mere database plads, og man dermed er fuldstændig låst.

Fordelene ved at udskifte software der er nået End Of Life?

Når et produkt når EOL, er det et godt tidspunkt at overveje om der er andre produkter der kan dække dit behov, frem for at lade loyalitet afgøre om man siger ja til et nyt produkt fra samme leverandør. Her bør du overveje om du kan få de samme features og funktioner i et allerede veletableret produkt, frem for at være “forsøgskanin” på noget der lige er lanceret på markedet.

Hvilke produkter når EOL Support i 2020?

Vi har her listet de mest gængse Microsoft produkter der ophører med support i løbet af 2020. For yderligere programmer se : https://docs.microsoft.com/da-dk/lifecycle/end-of-support/end-of-support-2020

Dynamics NAV 2009 R2

Internet Explorer 10

Access 2010

Excel 2010

Office 2010

OneNote 2010

PowerPoint 2010

Project 2010

Publisher 2010

Visio 2010 Alle udgaver

Visual Basic 2010 Express

Word 2010

Office 2016 til Mac alle udgaver

Excel til Mac

Outlook 2016 til Mac

PowerPoint 2016 til Mac

Word 2016 til Mac

 Hvilke produkter overgår til udvidet Support i 2020?

Udvidet support varer typisk 5 år, og inkluderer sikkerhedsopdateringer uden omkostninger, og betalte ikke-sikkerhedsopdateringer og support. Microsoft accepterer ikke anmodninger om designændringer eller nye funktioner og features i den udvidede supportfase. Hvilket allerede her kan betyde en begrænsning af brugen af systemet.

Foryderligere programmer se : https://docs.microsoft.com/da-dk/lifecycle/end-of-support/end-of-support-2020

Dynamics C5 2015

Dynamics CRm 2015

Dynamics SL 2015

Dynamics NAV 2016

Access 2016

Excel 2016

Exchange Server 2016 (Enterprise, Standard)

Office Home og Business 2016

Office Professional 2016

Office Professionel Plus 2016

Office Standard 2016

Project Professional 2016

Project Standard 2016

Microsoft Publisher 2016

Outlook 2016

PowerPoint 2016

Skype for Business 2016

Skype for Business Server 2015

Visio Professional 2016

Visio Standard 2016

Visual Studio 2015 (alle versioner)

Visual Studio Team Foundation Server 2015 (alle udgaver)

Windows 10 Enterprise 2015 LTSB

Windows 10 IoT Enterprise 2015 LTSB

Windows Defender Antivirus til Windows 10

Windows Defender Exploit Guard

Word 2016

Har du spørgsmål til dine produkter vedrørende End Of Life

kontakt os på

tlf: 4422 4411

eller

mail: info@comteam.dk